Ett litet tips bara…

Reflex folk! Använd det! Ett litet tips i alla välmening… för eran egen skull… om det nu inte är så att ni väldigt gärna VILL bli påkörda av en bil.

Vissa verkar tro att bara barn behöver reflexer, men, håll i er nu, det är inte folks ålder som avgöra om man syns i mörker eller inte. Om det är nånting som kan hjälpa (mer än reflex då) så är det möjligtvis ljusa färger på kläderna. Med andra ord, rådjuret i dikeskanten som har ganska så ljus päls syns bättre än människor på trottoaren som envisas med att klä sig i svart och mörkblått.

Och gissa vad? Reflexer behövs inte bara mitt i vintern, dom behövs faktiskt ÄNNU mer under mörka höstkvällar.

Min lilla livräddare!

Personligen är jag VÄLDIGT sällan ute och går i mörkret (till största delen beroende på att jag pga min sjukdom aldrig går några längre sträckor överhuvudtaget) men man vet ju aldrig vad som kan hända (trots allt kan ju bilen få för sig att stanna mitt på motorvägen och det var läskigt nog i fullt dagsljus kan jag tala om) så det skadar inte att vara väl förberedd.

Jag har helt enkelt en reflex fastsatt vid min handväska. Större delen av tiden ligger den nedstoppad i väskan men skulle jag nån gång behöva den är ett snabbt drag i snöret allt som behövs för att jag ska vara reflexförsedd.

Det här blogginlägget må låta en smula raljerande men jag menar faktiskt allvar här. Det är skrämmande hur dåligt folk syns när man är ute och kör på kvällen och det är skrämmande få som verkar förstå det. Det är ju bilistens ansvar att stanna om fotgängaren skulle få för sig att göra nått dum, som att gå över vägen när det kommer en bil, men det är ju inte lätt att hinna stanna i tid om jag inte kan se dig förrän det bara är nån meter kvar.

P.S. Inga rådjur ELLER människor skadades under researchen inför det här blogginlägget, men det var min förtjänst, inte deras.

Det här inlägget postades i Allt möjligt, Prat och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Ett litet tips bara…

 1. Lene skriver:

  Et rigtigt godt råd. Jeg ville meget gerne have haft indtil flere reflexer dengang min minicrosser (eldrevet handicapkøretøj – lidt som en kørestol) løb tør for strøm midt på vejen en mørt vinteraften. (Ingen strøm = ingen lys) Men jeg har gået rundt med cykellygter lige siden. Bare for en sikkerheds skyld.

  • Annefia skriver:

   Det är ju ett sånt tillfälle när massor av reflexer hade varit väldigt bra. Jag är glad att allt slutade lyckligt! Men en lampa är ju också bra att ha. Jag minns när vi som barn hälsade på släktingar på landet. När man gick och hämtade mjölk mörka kvällar hade man inte bara reflexer utan en stor ficklampa också, inte nödvändigtvis för att se men för att SYNAS.

 2. Jag skriver:

  Jag håller med dig helt och hållet.

  Vi är dåliga på att vilja synas i mörkret.
  Men man kan se vissa undantag. Många som rastar sina hundar är perfekt klädda i reflexvästar.
  Fast ska man vara mer finklädd är det sämre med ”upplysningen”. Då fungerar det ju bra att ha en liten reflex i handväskan eller fickan.

  En ficklampa fungerar också bra, men är kanske lite klumpiga att bära med sig. Men det finns dock ficklampor som är små nyckelringar, och de tar ju inte så stor plats i handväskan eller fickan.

  Så låt oss gå in för att synas i höst!

  • Annefia skriver:

   Jag träffade på två hundrastare när jag var ute och körde och dom hade extrautrustade reflexvästar, så pass att jag undrade vad de var för några underliga lampor som stod nere i diket. Men syntes det gjorde dom!

   Men ja, bara den där lilla reflexen i fickan (om man plockar ur den ur fickan när det blir mörkt) gör ju en enorm skillnad.

 3. Therese skriver:

  Ja det e ett väldigt gott råd och jag håller med dig till fullo. Inte minst dom som bor i städer och samhällen. Man syns INTE bättre under en gatlykta….tvärtom faktist. En reflex är en väldigt billig livförsäkring…synd bara att så många ungdomar tycker det är töntigt. Och många äldre slarvar med.

  • Annefia skriver:

   Folk ute på landsbygden är ju ofta duktigare med reflexer, dom förstår ju lite lättare att man inte kan se dom när det är helt mörkt. Men precis som du säger så behövs ju reflexerna ÄVEN där det finns gatubelysning.