Hur man klär på en flaska trälim!

Jag lovade ju här om dagen att jag skulle visa mer av mina dockkläder och då tänkte jag det kunde vara kul att börja från början.

När man köper en Balljointed Doll levereras dom ofta helt nakna utan varken hår eller ”face up” (ansiktsmålning). Man kan i dom flesta fall betala extra för att få en face up och vissa tillverkare säljer även ”full sets” där man får med speciella kläder och hår. Väntetiden på dockorna är oftats lång eftersom dom tillverkas för hand när man beställt dom. När jag köpte min första BJD, Isa, 2008 fick jag vänta på henne i 3 månader vilket gav mig gott om tid att köpa ögon och hår till henne och fundera över det här med kläder.

Man vill ju inte gärna att ens nya docka ska behöva springa runt naken men alla som tror att det är lätt att utan mönster sy kläder till en docka man inte har hemma eller ens sett i verkligheten räcker upp en hand. Det är det alltså INTE! Men jag hade tillgång till alla dockans mått och letade runt här hemma efter nånting som hade samma ”midjemått” och hittade…

Miss Woodglue Bottle i all sin glans

… en flaska trälim!!! Och så föddes ”Miss Woodglue Bottle” och jag bevisade en gång för alla att ”nej, jag ÄR verkligen inte riktigt klok”. LOL

Jag valde att sy överdelen av trikå för att passformen skulle bli lite mer flexibel och det var också första och sista gången jag sydde dockkläder på maskin. Jag insåg snabbt att det blir alldeles för klumpigt att sy så små plagg på maskin, sömmar och sömsmån och sånt blir för tjockt, trikåtyget töjde ut sig och ja, kvaliteten blir helt enkelt inte så pass bra om jag vill ha den. Dessutom var det tråkigt och besvärligt att behöv släpa fram symaskinen i stället för att kunna sitta i godan ro i TV-soffan att sy för hand.

Det må ta längre tid att sy för hand men det är både roligare, mera avkopplande och blir bättre och ja, det här med dockkläderna är ju nått jag ägnar mig åt för att det är roligt så då spelar det ingen roll hur lång tid det tar.

Isa klär på sig

Jag sydde också ett par strumpor (för hand givetvis) men den här gången hade jag fått tag på ett mönster. När den här bilden är tagen hade jag haft Isa i mindre än en timme. Så mycket minnen!

Isa au naturelle

Jag tänkte det kunde vara kul för er att se hur Isas kropp ser ut under alla kläder också och hur hon såg ut innan jag målade hennes face up. (Underkläderna har jag inte sytt själv). BJDs är förövrigt ”anatomiskt korrekta” till skillnad från Barbies och liknande och det gäller även manliga BJDs.

Isa i sin första klänning

Och här är Isa i den allra första klänningen. Hm… vi kan väl säga så här att om man syr en klänning för att passa en flaska trälim då kommer den också passa bättre på en flaska trälim än på en dockkropp. LOL Klänningen ser ganska okej ut på bilden men kjolen är alldeles för snäv och midjan och hela topen för klumpiga. Jag tror inte Isa använt klänningen nån mer gång efter att jag sytt nya kläder till henne. Men en sjal klarade jag i alla fall av att virka utan varken mönster eller docka att mäta på så den använder hon lite då och då. LOL

Det här inlägget postades i Dockor & dockkläder, Pyssel, Sytt, Virkat och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till Hur man klär på en flaska trälim!

 1. Lene skriver:

  Det er rigtig noget der bringer minderne frem. Det føles underligt at se hende med de øjne. De er slet ikke rigtige til hende. Jeg er dog stadig vild med det billede hvor hun tager strømpen på.

 2. LadyNight skriver:

  Åh, jag blir så himla sugen på en större storlek nu när du visar bilder på Isa. Hon är så fin! Speciellt där hon tar på sig strumporna, det ser liksom levande ut. Det blir nog en minifée nästa gång plånboken tillåter (efter att plånboken tillåtit en ny kamera, så ja…eh, det dröjer nog ett litet tag LOL).

  • Annefia skriver:

   Jag älskar den bilden just för att den känns så äkta. Och jo, det är nått visst med dom lite större, vuxna dockorna. Det blir ju helt andra kläder och helt andra bilder man kan ta med dom. Minifees har ju dessutom fantastiska kroppar (en sån står på min önsklista med) Isa har tyvärr vissa begränsningar. Men en SD däremot känns för stor för mig.

 3. Åh, men så gullig hon är.
  De där strumporna är ju underbara!

 4. Lovisa skriver:

  Haha, härligt med trälimsprovdockan! Så fin blev klänningen med!