Senaste nytt från balkongen

Den senaste veckan har det hänt lite nytt på balkongen. Mina perenner har fått flytta hem igen efter att ha tillbringat vinterhalvåret nedgrävda i mammas trädgård. Jag upptäckte snabbt att det var mycket bättre att övervintra perennerna så än att försöka bädda in dom i frigolit och skumgummi, den enda planta som överlevde den vintern var gräslöken. Nedgrävda hos mamma får dom ju samma förutsättningar som alla andra växter i trädgården och då överlever det mesta, även om nog en eller annan kryddväxt fått stryka på foten roten just den här vintern och jag är fortfarande lite osäker på hur myntan mår.

Kortsidan närmast balkongdörren

Myntan är alltså rishögen längst till vänster, och ja, den ska klippas ner, har bara inte hunnit/orkat än. Dessutom står här tvåpotatishinkar, inte perenna dock (eller ja, egentligen misstänker jag att potatisar är perenna om man inte gräver upp dom hela tiden), min doftviol och en kruka med nånting jag inte riktigt vet vad det är än, lite grönt krafs än så länge bara.

Doftviol

Violen har hunnit slå ut sen jag tog dom första bilderna så den måste jag givetvis fota lite närmare.

Fönstret

På fönsterbrädan står gräslöken, tre babyjordgubbsplantor, min prickiga viol och jordgubbsplantemamman som jag haft i flera år nu. Nere på bordet står två primulor i samma kruka.

Varför har jag satt silvertejp på väggen kanske ni undrar och svaret är helt logisk, för att jag har två knytnävsstora hål rätt in i väggen, och det känns lite opraktiskt med tanke på både eventuell nattkyla och, framför allt, all vedervärdig cigarettrök. Anledningen till att jag har två stora, opraktiska hål i väggen är att ventilationen är underkänd i lägenheten och hyrsvärden tänkte att det här nog skulle bli bättre. Eller ja, det är ju TÄNKT att dom ska montera dit nån form av ventil också men när hantverkarna var här i måndags och borrade hål så hade ventilerna dom beställt kommit på avvägar så därav stora öppna hål tätade med hushållspapper och silvertejp. SÅ chickt!

Myshörnan

Och så balkongens myshörna med penséer ni sett tidigare i bloggen, en dekorativ Jyskkasse full med krukor och ett bord tillsvidare fullt med stenar.

Penséer

Jag tycker det fortfarande ser alldeles för torftigt och rörigt ut på balkongen än så länge men säsongen har ju bara börjat. Dessutom väntar jag ju på ventilationsinstallerande hantverkare så det är inte så stor idé att ställa allt tillrätt riktigt än. Hoppas bara dom kommer snart för jag KOMMER fylla på med massor av saker här ute vad det lider.

Nästa steg nu blir att klippa myntan (och det okända gröna krafset), pyssla och piffa lite här ute och så lägga sockerärtor och rosenbönor i blöt inför sådden.

Det här inlägget postades i Balkongen, Prat. Bokmärk permalänken.

11 kommentarer till Senaste nytt från balkongen

  1. Camilla skriver:

    Myntan kommer nog igen, världens bästa ogräs :-). Självsår sig i mina krukor, så jag har till sommarens mojito! Måste kolla hur det ser ut nu …

    • Annefia skriver:

      Den har ju varit väldigt livskraftig tidigare och förhoppningvs är den bara sen efter att ha tillbringat vintern under mins 1,5 hårpackad is och permafrost. Snön och isen försvann mycket senare hos mamma för dom hade verkligen extrema mängder. Jag kör dock med mintte i stället för mojito. Längtar!

  2. Roligt att se bilder på din balkong tycker jag.
    Det kommer bli väldigt vackert till sommaren när allt blommar och jordgubbarna kommer fram. Härligt med sommar. :-)

    • Annefia skriver:

      Detkommer ju se VÄLDIGT annorunda ut där ute så småningom när jag får upp mina bönväggar. Längtar efter mina rosenbönor! Förra sommaren kunde jag inte odla några pga att dom skulle måla om fasaden, men i år så….

  3. Sminkan skriver:

    det ser ju redan mysigt ut! Jag gick idag och drömde om att ha en körsbärsbenved och en ros på balkongen men besinnade mig. Körsbärsbenved är ju lövfällande och kan nog bli lite onödigt stort och visst, en ros vore mysigt, men opraktiskt när jag ska till landet. Även om jag åker hem och matar fiskarna så blir det ju inte varje dag direkt och sydläge och kruka blir nog jädrans torrt för den stackars rosen. Kom jag på ett vettigt bevattningssystem så vore det en annan sak. Som det är nu är det bara persiljan som överlevt i kryddkrukan och den mystiska palmen jag fick i födelsedagspresent för två år sedan. Den överlevde hela vintern till och med den gången jag glömde stänga inglasningen och åkte till landet på jullov. Hur den fixade de minusgraderna är mig en gåta…

    Jordgubbar låter härligt. Vi hade jordgubbsland i alla år men de senaste tre har vi varit utan. Saknar det. Inget smakar som gammaldags, små, runda, söta jordgubbar som man plockar solvarma i halmen. Mums!

    • Annefia skriver:

      Vad härligt det låter med benved och rosor! Men det kräver ju nästan att man har en terrass om man ska kunna ha träd och buskar för det krävs ju rejält med utrymme med. Jag drömmer om att komma ner i markplan och ha en lite uteplats/miniträdgårdsplätt där jag kan odla rosor igen för OJ vad jag saknar mina rosor. När vi flyttade från huset skrev jag en lista till dom nya ägarna med namn på varje buske men när jag sen åkte förbi huset några år senare var trädgården vanskött och alla rosor borta. :o(

      Det blir ju inte många jordgubbar när man odlar dom på balkongen så här men oj så gott och lyxigt det är. Jag är överhuvudtaget väldigt mån om att odla ätbara saker på balkongen.

      Imponerande palm måste jag säga! Min balkong är ju inte inglasad så det är väldigt svårt att övervintra saker där men åtminstone har jag inga problem med vattningen eftersom jag alltid är hemma.

  4. LadyNight skriver:

    De där knytnävsstora hålen låter allt annat än roligt. Hua :/ Hoppas de fixar till det snart!

    Tror nog förresten att jag ska tacka ja till de där rosenbönorna. Misstänkte att jag var lite för ivrig med att plantera ut mina i blomlåda på balkongen, för nu ser de väldigt tilltufsade ut och några har gått av. Vind+elakt regn+ kyla+ femte våningen utan skydd är ingen vidare kombo. Tänkte försöka i en kruka på balkonggolvet istället (samt i blomlådan lite längre fram, för är man envis oxe så är man LOL).

    Btw. Vet du om spenat möjligtvis skulle trivas på balkongen?

    • Annefia skriver:

      Tack och lov fungerar den provisoriska tätningen bra i alla fall!

      Okej, ska skicka över lite bönor till dig, bara jag får din nya adress för jag tror bara jag har den gamla. Har du min mailadress kvar, eller ska jag maila dig?

      Det är nog i tidigaste laget att sätt ut dom nu ja. Jag har inte sått mina än (nu är det jag som är lite sen men det är hälsorelaterat) men när jag gjort det räknar jag med att dom får stå ute (i skyddat läge) på dagtid men inte på natten. Om man haft dom inne hela tiden behöver dom ju härdas också innan man plantera dom i balkonglådorna så det låter smart att låta dom stå i en kruka på golvet till att börja med. Jag odlar ju mina i balkonglådor så det borde ju funka för dig med om du väntar till slutet av månaden eller början av juni beroende på vädret. Visserligen bor jag bara på andra våningen men dom brukar tåla rejäl blåst när dom vuxit sig starka.

      Jag har haft mangold på balkongen utan problem så det borde ju funka med spenat också. Fast jag tror mangolden är mera lättodlad iofs. Ruccola och andra sorters sallad funkar bra också. Det enda jag ständigt misslyckas med är rädisorna. fast ett år fick dom förstås massvis med goda frukter i stället.

      • LadyNight skriver:

        Har mailat! :)

        Det låter ju som det mest logiska i världen att inte plantera ut dem hux flux utan att vänja dem först…vet inte vad jag tänkte på. Alls. Förra året fick de vänja sig, men nu så blev nog flyttningen lite väl brutal för dem. Nåja, man lär sig så länge man lever >.<

        Och tack för tipset om mangold! Ska nog försöka mig på både mangold och spenat minsann.

        • Annefia skriver:

          Ibland är man helt enkelt lite för ivrig och då hinner inte hjärnan med i svängarna. LOL

          Nya bönorna är postade nu i alla fall och du borde ha gott om tid på dig än. Jag har fått skörd på plantor jag sått direkt i lådorna med, jag är bara ivrig jag med och vill att dom ska bli stora och insynsskyddande så fort som möjligt, så jag föredrar att förså.