Randigt och rutigt

Nu är min andra randiga kisse färdig. Den blev egentligen färdig i tisdagskväll men det var inte mycket till dagsljus att fota i igår.

Kisse nummer två fick en lite längre och annorlunda monterad svans än min egen katt. Rändernas skarv mitt bak är dessutom snyggare än på min katt. Men min kisse är sötare och mera hjärteknipande. Så det så! (Min är alltså den vänstra på den nedre bilden, jag misstänker att andra mera opartiska ögon inte kan se nån större skillnad på söthet här och med hjälp av söthetsgrad det räkna ut vilken som är vilken)

Virkad katt

Virkad katter

För läsare som aldrig virkat amigurumis överhuvudtaget eller aldrig virkat randiga amigurumis så kan jag berätta att deras kroppsdelar virkas som en spiral, dvs man avslutar aldrig ett varv innan man börjar på nästan utan virkat bara runt, runt, runt i all evighet (eller i alla fall tills mönstret eller ens sunda förnuft talar om för en att man ska sluta)

Det gör att om man ska virka randigt och byter färg när man börjar på ett nytta varv, så där som man gör när man virkar andra saker, så får man en ful skarv som löper i en spiral runt kroppen. Början av varvet är mitt bak på huvudet på den här katten men har sedan förflyttat sig till mitt fram när man kommer längst ner på kroppen så man är helt enkelt tvungen att tänka till lite extra för att få en rak, snygg skarv mitt bak. Om man av andra orsaker måste virka om kroppen flera gånger hinner man blir rätt trött på randigt.

Och vad tror ni då att jag gör när jag virkat färdigt mina randiga katter? Jo, då virkar jag en randig mus i stället! LOL Och rutig! För nånstans när jag var halvfärdig kom jag på att jag måste testa det här med rutor också. Nu blev inte rutorna så bra den här gången så jag får tänka om lite nästa gång jag ska virkar rutor, men eftersom det här är en kattleksak och jag inte är FULLT lika mycket perfäcksjonisst när det gäller kattleksaker så fick det duga.

Virkad mus

Virkad mus

Smulan har tjatat och tjatat på att få en egen amigurumi (Eller ja, snarare har hon kämpat hårt för att försöka stjäla mattes) och eftersom jag är en snäll matte så kunde jag inte motstå hennes vädjan (jag är dock inte SÅ snäll att jag låter henne stjäla mina). Jag har dock aldrig givit den här musen till Smulan utan hon har i stället fått stjäla den från mig och med jämna mellanrum, när jag hittat den liggandes ensam på golvet, har jag plockat undan den igen, allt för att hon ska tro att den är mattes och att hon absolut inte får röra den. Stulna saker är mycket roligare än ”fådda” saker enligt Smulan och vad gör man inte för att göra sin lilla kleptoman lycklig!

Smulan

Notera gärna den undanlekta mattan och det faktum att Smulans ögon för ovanlighetens skull lyser lila när hon tittar på sina fina, lila, stulna mus. Jag har aldrig sett kattögon reflekteras i lila tidigare.

Det här inlägget postades i Katterna, Prat, Pyssel, Virkat och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

15 kommentarer till Randigt och rutigt

 1. Sanna skriver:

  SV: Åhh så härlig inspiration.. =)

  Tusen tack! <3
  Kraaaaaam
  Sanna

 2. LadyNight skriver:

  Jättesöta katter, båda två…men jag måste nog hålla med om att den vänstra får mer pluspoäng. Den verkar vara ”nättare” ^^ Annars verkar de se så gott som likadana ut :)

  (och tips på färgbyte för mindre synlig skarv: Avsluta och påbörja varje färg med en smygmaska istället för fast maska, så blir bytet inte lika påtagligt…men detta kanske du redan hade koll på)

  Och Smulan ser ju nästan hypnotiserad ut! Haha, har stulna grejer så stort inflytande på henne? ;) Tror jag såg ett klipp om det någonstans, om en katt som gick och stal saker från grannarna hela tiden, och dess ägare fick liksom lägga upp allt på ett bord på framsidan av huset lite då och då, så grannarna kunde komma dit och plocka om de saknade något :P

  • Annefia skriver:

   Jag tycker också den ser lite nättare och näpnare ut, ansiktet är lite mindre och huvudet har en lite annorlunda form. Kul att nån ser det samma som mig.

   Jag brukar även byta färgen med maskans sista ögla, den man drar igenom dom två andra eller hur man ska beskriva det.

   Även jag har sett kleptokitty videon (och även TV-avsnittet det kommer ifrån där man fick se ännu mer) och Smulan påminner väldigt mycket om den katten men eftersom hon är innekatt stjäl hon bara från mig. Jag skrev lite om hennes kleptomani här

 3. jag skriver:

  Söt, sötare, sötast.
  Jag kan då inte avgöra vem som är sötast. Det är väl som med ens barn, man kan inte älska den ena mer än den andra. Skönheten sitter i hjärtat och det ser inga skavanker.

 4. Lovisa skriver:

  Rutigt har jag aldrig provat mig på, men någon gång ska bli den första antar jag. Några råd om huruvida man ska göra och inte ska göra?
  Såna fina katter!

  • Annefia skriver:

   Tack!!!

   Jag vet inte om jag är rätt person att ge råd om rutor, jag har ju inte riktigt lyckats få till dom än. LOL

   Det jag gjorde var att jag virkade typ:
   xxx ooo xxx ooo
   xxx ooo xxx ooo
   ooo xxx ooo xxx
   ooo xxx ooo xxx

   x= den ena färgen 0= den andra

   Det jag ska testa nästa gång är:
   xxo oox xxo oox
   xxo oox xxo oox
   xxx ooo xxx ooo
   xxx ooo xxx ooo

   Alltså testa att förskjuta färgbytet en maska för att se om det får rutorna att hänga ihop bättre. Inte för att jag vet om det fungerar men det är värt ett försök.

 5. Pingback: Året som gått – April 2011 | Fialand – Pyssel & Prat

 6. Matilda skriver:

  Hej! Skulle du kunna tänka dig att virka en katt på beställning?
  Vad skulle det kosta i så fall? :)

  Mvh// Matilda

 7. emma skriver:

  hej hur gör man mussen då