Senast nytt från balkongen

När man bor i trädgård är det lätt att omge sig av goda dofter. I min gamla trädgård hade jag bl.a. syrener, kaprifol och MASSOR av rosor och min granne hade en jättelik hägg. Men när man har balkong och det inte finns några doftande träd, buskar eller perenner i närheten så är det lite svårare. Hittills hade dock tazettrena spridit en ljuvlig doft över balkongen och i går hade jag turen att få ett helt gäng väldoftare i present.

Jag vet, jag vet, det är mamma som fyller den här veckan inte jag men jag fick nog plantorna bara för att jag är så underbar…. eller kanske… möjligtvis… snarare… troligtvis… för att personen som gav mig plantorna är så underbar. Dessutom fick jag hjälp att fylla i jord i blomlådorna, nått som ju sliter väldigt på mina krafter om jag ska göra det själv.

Gårdagens presentplantor:

Pepparmynta och Ananassalvia
Pepparmynta och Ananassalvia

Viol
Doftviol

Citronmeliss
Citronmeliss

Alla väldoftarna placerades nära min stol så att jag kan sitta där och nosa och tugga lite på dom. Växter som kan ätas är ju ett stort plus att ha på balkongen. Men jag är ingen renodlad grönsaksodlare utan blandar hej vilt mellan sånt som är vacker, sånt som luktar gott och sånt som smakar gott (och allra trevligaste är det förstås med växter som uppfyller flera av funktionerna samtidigt)

Doftviol

Kryddorna

Violpensé

Balkongen

Fönstret

Balkongen

Pensé

Pensé

Förgätmigej i vårkrukan

Buske

Nu ska bara rosenbönorna ner i jorden och så ska jag skaffa tomater och ”tantblommor” (=petunior) och så ska pelargonerna planteras om och flyttas ut och….

Jag får påminna mig själv ibland att vi bara är i början av maj än så det är ingen brådska men det är frustrerande när man inte orkar så mycket som man vill. Jag vill ju göra allt nuuuuuuuuuuu!

Det här inlägget postades i Balkongen, Prat och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Senast nytt från balkongen

 1. jag skriver:

  Nu börjar det bli fint på balkongen.

  Synd att inte busken utanför doftar, men vacker är den.

 2. sandra skriver:

  Vilken mysig balkong du har :) Ser ut som den e lite längre än min, men det e ju så himla kul att plantera och fixa och se det växa fram. Längtar till mina luktärtor börjar blomma och dofta gott på min balkong:)
  sv: Min balkong är ca2,5 m x 2m. Om man nu kan lite på mitt ögon mått :) Så det börjar bli lite trångt nu.
  Jag vet faktiskt inte något namn på mina tomater eftersom jag satt och tuggade på lite körsbärstomater när jag fick ett ryck och klämde ut lite frön i en kruka och det verkar ju fungera :)

  • Annefia skriver:

   Tack!!! :o)

   Jo, min balkong är längre än din, den är 3,60 x 1,50 men i kvadratmeter är ju inte skillnaden lika stor även om min är liiite större.

   Kul att tomatfröna tog sig! Jag orkar (pga min sjukdom) inte hålla på och så så mycket fröer tidigt på säsongen längre för då mår jag fortfarande för dåligt så jag fuskar och köper färdiga tomatplantor. Men det beror också på att jag vill ha en planta av varje sort för att få variation och att jag hunnit skaffa mig några favoriter (vill absolut ha Yellow Pear och Black Cherry).

   Så här års orkar jag dock så fröer så vi får väl se vad det blir så småningom.