Lite info om Balljointed Dolls

Eftersom jag fått en del frågor om mina dockor så tänkte jag att det kunde vara en bra idé att berätta lite mer om dom här i bloggen.

Mina dockor kallas Balljointed Dolls (ofta förkortat BJDs) och kan nog enklast beskrivas som asiatiska konstnärsdockor/samlardockor. BJDs tillverkas för hand av resin och finns i storlekar från ca 8 cm upp till 90cm (mina egna dockor varierar mellan 11 och 43 cm). Som namnet antyder har dockorna kul-leder och kropparna hålls sedan samman med hjälp av resårband. Tack vare det är dockorna väldigt poserbara och de kan även stå av sig själva.

Realpukis från Fairyland, mindre än 10cm höga

Till skillnad från många andra dockor lägger man ner minst lika mycket arbete på att utforma deras kroppar som deras ansikten, både vad det gäller funktionalitet och estetik. Kropparna är väldigt detaljerade, t.o.m små dockor som Pytte har naglar på fingrar och tår och alla dockor utom dom allra minsta är dessutom ”anatomiskt korrekta” i stället för ”Barbie-släta” (och ja, det gäller även männen)

BJDs köps oftast helt blanka. Meningen är sen att man själv väljer hår och ögon till sin docka och målar sin egen face up (ansiktet alltså) eller anlitar en fristående face up-artist, men många tillverkare låter en även beställa dockan med face up om man vill. En del tillverkare säljer också så kallade ”fullsets” där det som visas på bilden; hår, kläder, face up etc. ingår. Många full sets säljs endast i begränsad upplaga. Men även om man köper ett fullset kan man senare byta ut hår och ögon, måla en ny face up osv, allt för att man ska kunna få sin docka att se ut exakt som man vill.

Arvid, limited edition fullset från Iplehouse, 70cm

Balljointed dolls är en hobby som tilltalar folk i väldigt olika åldrar, allt från tonårstjejer till mormödrar, och för den delen en del män också i varierade åldrar (Dock är det viktigt att komma ihåg att dockorna inte är leksaker och inte är lämpliga till barn). Du kan hitta allt från glada amatörer till professionella fotografer och sömmerskor etc inom hobbyn. Överhuvudtaget är BJDs en hobby som tilltalar många kreativa personer, dels det faktum att man själv är med och utformar deras utseende men det är också många som syr kläder, skapar smycken, målar face ups, tillverkar props (mat, möbler och andra liknande saker), tar fantastiska foton, skriver fotoillustrerade berättelser, tillverkar hår eller ögon eller t.o.m skupterar egna dockor. Men givetvis det finns också dom som bara samlar på dockorna och i stället köper det dom vill ha från dom många duktiga artisterna.

Min egen docka Agnes, en littlefee från Fairyland

BJDs tillverkas i länder som Japan, Sydkorea och Kina och finns inte att köpa i vanliga butiker här i Sverige utan man är tvungen att beställa sin docka direkt från tillverkaren (som i dom allra flesta fall har hemsidor på engelska och är vana vid att handa med utländska kunder). Några exempel på populära bjd-tillverkare är Fairyland, Iplehouse och Soom men det finns MÅNGA fler att välja på. Dessutom är begagnatmarknaden väldigt stor när det gäller Balljointed Dolls, vissa dockor kan man hitta billigare begagnade men det finns också BJDs som som stigit i värde.

Fråga gärna om du vill veta mer om BJDs, du kan läsa mer om mina egna dockor här och jag kan verkligen rekommendera det internationella BJD forumet Den of Angels som dessutom har en BJD-wiki där du kan läsa mer.

Fotocredit: Bild 1 – Fairyland, Bild 2 -Iplehouse , Bild 3 – min egen bild

Det här inlägget postades i Dockor & dockkläder, Pyssel och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Lite info om Balljointed Dolls

  1. Pysselfarmor skriver:

    Detta hade jag ingen aning…jo jag har sett sådana dockor, men du har givit mig all fakta om dem. De är fascinerande och väldigt fina!

  2. Patricia skriver:

    Haha,jag är 10 år och har liknande dockor:) tycker att försiktiga barn kan ha såna dockor?

  3. Pingback: Året som gått – 2012 | Fialand – Pyssel & Prat

  4. Pingback: Bloggstrul och bonusbild | Fialand – Pyssel, Prat & Nagellack