Om det här med rabarberknoppen…

När jag skulle skriva gårdagens rubrik fick jag för mig att jag skulle googla lite på ramsan om den lille rabarberknoppen som ville opp och då lärde jag mig två saker; Ramsan är skriven av Elsa Beskow och publicerad i ”Görans bok” 1916. OCH, viktigast av allt, den vanligast använda frasen ”jag vill opp, jag vill opp, sa rabarberknopp” finns egentligen inte med. Hade jag ingen aaaaning om innan i går, faktiskt!

Elsa Beskows rabarberknopp

En vårvisa

- Ge rum, jag vill opp,
sa Rabarberknopp.
Så sprängde han med sin röda topp,
men jorden sa stopp:
-Du får lugna dig lite, Rabarberknopp!

- Ge plats, jag vill opp,
sa Rabarberknopp,
han svällde av styrka, han glödde av hopp,
-pass på, jag vill opp,
jag vässar min topp,
jag känner hur våren gror i min kropp!

-Tittut, tittopp,
nu sticker han opp,
nu hälsar han glatt med sin röda topp
och svaras av kvittrande fåglars tropp: -Välkommen hitopp,
välkommen, välkommen Rabarberknopp!

Det här inlägget postades i Allt möjligt, Prat och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Om det här med rabarberknoppen…

  1. Jag skriver:

    Jag blir alldeles nostalgisk.

    Den lilla dikten finns med i ”vill du läsa?” som jag hade under första skolåret i ”småskolan”.
    En liten klasskamrat läste den på vår första examen och hade väldiga svårigheter med ordet rabarberknopp, minns jag. Efter mycket tragglande blev det ändå ”babarberknopp” inför alla förväntansfulla mammor, på examensdagen.

    Jag spelade en liten gumma i pjäsen ”Hos doktorn”, med huckle och katt i korg.