Mina orkidéer!

Nån som minns orkidéknopparna jag visade i slutet av april? Min tanke då var att jag skulle dokumentera hela tillväxten från små stänglar, till knoppar och slutligen blommor, men, ooops, jag glömde visst det. (För mycket nagellacksångor kanske?). Men nu blommar i alla fall den första orkidén för fullt. Den har hela 5 stänglar fullproppade med lovande knoppar (den hade sex från början men den 6:e lyckades Smulan bryta av när Måns bet henne i bakbenen, en av hans favoritsysselsättningar förövrigt, nått som inte riktigt uppskattas så mycket av Smulan.) Även orkidé nr två har börjat få en liten stängel nu. Weeeeh! Så stolt över att jag fått mina orkidéer att blomma om.

Blommande orkidé

Blommande orkidé

Orkidéknopp

Det här inlägget postades i Allt möjligt, Prat och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

14 kommentarer till Mina orkidéer!

 1. LadyNight skriver:

  Åh, så många knoppar! Visste inte ens att orkidéer kunde bli så fullproppade med blommor. Har mest sett dem i affärerna när de har sisådär 3-4 blommor på toppen. Och en sak som jag undrat, varför bor inte orkidéer i vanlig jord? Det verkar som om mer än hälften av rötterna liksom bor i luften :P

  • Annefia skriver:

   Det ska bli spännande att se hur många av dom som blommar samtidigt.

   Orkidéer lever inte nere på marken i vanlig jord utan uppe i träden så dom vill inte ha vanlig blomjord. Läs gärna Little Miss Nailpolish kommentar en bit ner, hon förklarar det bättre.

 2. Camilla skriver:

  Ohh, vad fina! Mina orkidéer brukar blomma om. Antagligen för att de står undanskymt bakom en gardin och jag glömmer bort dem. :-)

 3. Vad fina! Vad kul att de blommar om!
  Som florist kan jag reda ut lite saker om orkidéer ;) De har en förmåga att blomma om om man glömmer bort de lite, typ bakom en gardin ;) Det är för att de blommar när de tror de ska dö. Romantiskt va? ;)
  Anledningen till att de planteras i kompost och inte vanlig jord är för att de i naturlig miljö lever i trädklykor högt uppe i träden i djungeln. Där finns ingen jord utan bara lite barkbitar. Därför har de inte vanliga rötter utan sk luftrötter och dessa är jätteviktiga för plantan för de är de enda som kan ta upp både ljus och vatten till plantan. Orkideer kan alltså inte ta upp ljus med bladen som vanliga växter utan gör det genom rötterna. Så klipp inte av eller täck dessa luftrötter. Hoppas ni orkade läsa allt det här och hoppas du inte tycker att jag inkräktade på din blogg Fia! ;)

  • Annefia skriver:

   Du får ”inkräkta” precis hur mycket du vill. Jag tycker bara det är kul!

   Jag visste att orkidéerna levde uppe i trädklykorna och att luftrötterna är jätteviktiga för dom men jag visste inte att dom tog upp ljus med rötterna. Så spännande! Jag har pysslat en hel del med Saintpaulior förut (hade kanske 200-300 olika, nu har jag bara några vilda kvar) men orkidéer är helt nytt för mig.

   Så dom stackarna tror att dom är på väg att dö? Hm.. Då ska man alltså inte vara stolt när ens orkidéer blommar om utan ha dåligt samvete? LOL

  • Camilla skriver:

   Det var kul att läsa! Jag visste att de ”trivs bäst” (beroende på om man ser det från växtens perspektiv eller mitt ;-)) med att inte överpysslas, vilket passar mig utmärkt, men jag visste inte deras vanliga livsbetingelser.

   Jag gillar växter, men har verkligen perioder då de faller ned i prioritet, så jag måste ha sådana som klarar det … Orkidéer verkar funka. :-)

   • Annefia skriver:

    Hos mig handlar det ju om bristande ork pga min sjukdom, i synnerhet under vintern när jag mår som sämst, så växter som mår bäst av att glömmas bort på vintern är verkligen min grej. Sen på sommaren när jag orkar mer har jag ju balkongen att pyssla med.

 4. Sminkan skriver:

  Så fina de är! Du är jätteduktig med blommor!

  • Annefia skriver:

   Tack! :o)

   Det tror du bara för att du inte sett mina köksfönster fulla av döende pelargoner på vintern. LOL Jag älskar verkligen att pyssla med blommor men det är ju nått jag inte riktigt orkar med som förr.

 5. Emma P skriver:

  De ser fantastiska ut! Men stackars Smulan…

  • Annefia skriver:

   Tack! :o)

   Tyvär har hon det ju inte så lätt alla gånger. LOL Hon avgudar dock Måns för det mesta vilket förmodligen är en av orsakerna till problemet. Smulan adoprterade Måns som sin unge när han kom men hon skämde bort honom alldeles för mycket och glömde fostra honom. Men tack och lov finns det en hylla i vardgasrummet som Smulan kan fly upp på när Måns blir för jobbig. Sen går han nedanför och gråter för att han inte fattat hur man tar sig upp dit. LOL

 6. Helena skriver:

  Jösses vad knoppar det är på den! Jag älskar orkidéer och det är dom enda blommorna som jag lyckas hålla vid liv :)

  • Annefia skriver:

   Orkidéer är ju så fantastiskt vackra också men själv har jag alltid upplevt dom som svåra förr. Mina favoriter har varit Saintpaulior (alltså inte vanliga från affären utan speciella sorter med prickiga blommor och brokiga blad odyl). Men problemet med saintpaulior är att dom är GODA (enligt katter) och nu har jag inget skyddat ställe för dom så nu är det orkidéer som gäller i stället.