Årets första Rosenbönor!

I går skördade jag mina första rosenbönor! MUMS! Som jag har längtat! Förra året kunde jag ju inte odla rosenbönor pga att dom skulle putsa om fasaden här.

Och för dom som googlar sig hit för att se om man kan äta rosenbönor är svaret; ja det kan man och det är GOTT dessutom. Själv föredrar jag att äta dom med bönskida och allt och då ska dom inte vara större än på bilden ovan för annars hinner bönskidan bli träig och trådigt (större bönskidor sparar jag till nästa års frösådd). Jag kokar dom i saltat vatten tills dom blir mjuka och äter dom med smör och salt, eller som en av mina somriga favoriträtter; rosenbönor, kyckling och vitlökssås. Mums! (Det var vad jag åt till middag i går) Faktum är att när bönsäsongen pågår byter jag ofta ut potatis/ris mot just rosenbönor.

Nyskördade rosenbönor

Och nej, jag tänker inte tala om vilket lack jag har på naglarna. Lite ska ni väl ha att vara nyfikna över! Men naturligtvis kommer det ett lackinlägg så småningom också där ni får veta mer.

Det här inlägget postades i Balkongen, Prat och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

14 kommentarer till Årets första Rosenbönor!

 1. Nageldraken skriver:

  Mums, det ser jättesmaskigt ut!

 2. Finns inget som slår hemodlat! Nu blev jag nyfiken på lacket :)

  • Annefia skriver:

   Ha! Det var meningen! LOL

   Inte nog med att hemodlat är så oändligt mycket godare än köpt, man känner sig ju så nyttig, duktig och stolt också. Självplockat (typ svamp och bär) och sånt man fångat själv (typ fisk) ger ju samma känsla fast jag tror nog att det hemodlade slår även det för då har man ju t.o.m varit med och skapat det hela,

 3. Pingback: KBShimmer Shipwreck | Fialand – Pyssel, Prat & Nagellack

 4. Hej. Jag blir så sugen på att odla Rosenbönor till våren. Skall försöka få tag på vita. Det är så gott med bönor av alla slag. Just nu har jag en terass men söker ny lägenhet och hoppas på en balkong. Till våren borde jag ha hittat den.
  Har nyss fått hem min pukifee Ante(är så glad för henne) är rätt vettig på att sy och skall försöka att göra mönster till hennes kläder och skall försöka lära mig att virka. Du har gjort så underbara små klänningar till din pukifee. Är det något du gör, om jag ber dig hjälpa mig.
  Du kan väl tala om vad du vill ha betalt….Hoppas innerligt på ett svar från dig.

  Din sida är helt underbar att läsa på, så mycket roligt och fint. Ger mig många trevliga stunder. Har nyss blivit pensionär, så tid har jag.

  • Annefia skriver:

   Grattis till din Ante! Visst är dom underbara? Kul att du gillar min sida också! :o)

   Tyvärr tar jag inte emot beställningar. Jag är sjukpensionär och jag måste hela tiden vara försiktig så jag inte tar på mig för mycket. Dessutom är jag inte inne i en virkperiod just nu. Däremot kan jag gärna skicka dig vita rosenbönor om du vill.

   Lycka till med både sömnad, eventuell virkning och jakten på ny bostad!

   • Hej och tack för ditt svar. Jag jobbar på att rita mönster till Antes
    kläder. Inte lätt, men några har jag fått ihop. Virkningen skall jag
    försöka att lära mig. Skall säkert gå bra. Det går ju alltid att riva upp och börja om. Någon gång skall det väl bli bra..Jag förstår att du kanske har svårt att orka med virkning till andra, men dina klänningar är så söta, så jag ville i alla fall fråga. Oh, vad jag skulle bli glad över vita bönor.
    PS. Ante har varit en önskan att få äga sedan jag såg henne för första gången, men det tog ett tag att spara till henne. Och sen denna väntan…………… Sköt om dig.

    • Annefia skriver:

     Jag har skickat dig ett mail så jag kan få din adress. Årets bönskörd verkar inte bli så stor men jag har gott om bönor sen tidigare år.

     Om du är duktig på engelska kan du säkert hitta mönster till kläderna på Den of Angels. Det finns en forumsektion där för sömnad och annat handarbete. Säg till om du behöver en inbjudan till forumet.

 5. Pingback: Rosenbönsdags! | Fialand – Pyssel, Prat & Nagellack