Väldigt lyckad Valborgssmörgåstårta (recept)

Köpt smörgåstårta är gott men köpt smörgåstårta är dyrt!
Hemmagjord smörgåstårta är ÄNNU goda och hemmagjord smörgåstårta är dessutom billigare!

Smörgåstårta

Med tanke på ovanstående kommer nu det utlovade receptet på den väldigt lyckade smörgåstårtan vi åt på Valborgsmässoafton. Jag är dock ett kroniskt skröppel så jag orkade inte göra den själv (även om det nu inte är svårt att göra sin egen smörgåstårta, bara mer jobb än jag klarar av) så mamma stod för smörgåstårtehopmonterandet. Receptet kommer ursprungligen från mammas barnvakt Dagny Jönsson så det har varit med i några år. Det är dock omtolkat och förbättrat av min mamma så vi kan väl säga att 49,5% av receptäran ska gå till Dagny Jönsson och 49,5% till mamma (och resterande 1% av äran lägger jag beslag på för att jag skriver ner receptet i bloggvänlig form LOL).

Dock var jag som vanligt urusel på att ta före-bilder till bloggen så det finns ingen urtjusig ”så här såg smörgåstårtan ut innan vi nästan hunnit äta upp den”-bild.

Smörgåstårta

Botten: formfranska ”men man kan nog ta vilket bröd som helst.”

Fyllning:

  • 1:a lagret: lite smör plus mjukost och rökt kött som klipps över. (våran tårta innehöll champinjonost och hamburgerkött)
  • 2:a lagret: tonfisk i vatten som blandas med creme fraiche och dill, plus hackad rödlök som strös ovanpå.
  • 3:e lagret: lite smör plus bredbar leverpastej och hackad inlagd gurka. (i det här fallet heminlagd* slanggurka men köpt gurka funkar nog det med)

Garnering: grädde, creme fraiche, majonnäs lite senap samt kryddor, blandas och bres runt om. Dekorera sen med t.ex. hackat ägg, tomater, färsk gurka, dill, kalkonskivor och vindruvor.

Andra garneringstips: Räkor är ju en god smörgåstårteklassiker men eftersom en av mina gäster är skaldjursallergiker skippade vi dom. En annan god idé är att krossa ostbågar och dekorera kanterna med. Godare än det låter, jag lovar! (Ostbågar = min 1% av receptet LOL)

* Om man vill att ens väldigt lyckade Valborgssmörgåstårta ska bli 100% autentisk blir man så illa tvungen att ställa sig och lägga in sin egen gurka att använda till fyllningen men det kanske känns som lite överkurs. Inte ens mamma la in gurkan för att använda till just smörgåstårtan, den bara fanns där hemma när den behövdes. Men eftersom gurkan är god och jag fick det receptet också så kommer det i ett separat blogginlägg.

Det här inlägget postades i Allt möjligt, Prat och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Väldigt lyckad Valborgssmörgåstårta (recept)

  1. Beatrix skriver:

    smörgåstårta är ju så in i bomben gott!

  2. Pingback: Året som gått – Maj 2011 | Fialand – Pyssel & Prat