Mina vita rosenbönor

Rosenbönor är ett absolut måste på min balkong! Jag började odla dom min första balkongsommar här för jag ville ha ett rejält insynsskydd som täckte spaljéerna jag satt upp. Rosenbönor gör ett VÄLDIGT bra jobb som insynsskydd. Dom är otroligt snabbväxande och när dom vuxit upp känns det som att jag sitter i en grön och lummig berså där ingen kan se mig och världen utanför inte stör.

Jag brukar ge mina rosenbönor näring varje gång jag vattnar dom eftersom jag odlar efter principen ”kläm ner så mycket växter i en balkonglåda som det bara går” och näringen i jorden inte skulle ha en chans att räcka till till alla plantor. Rosenbönorna tackar för den extra omsorgen med att bli ÄNNU livskraftigare och växa ÄNNU mer. Yay!

Bilderna nedan är från 2009 och 2010 och från lite olika tidpunkter under sommaren.

Rosenbönor

Rosenbönor

Rosenbönor

Rosenbönor

Den vanligaste färgen på rosenbönor är orange/orangeröd och det var den färgen jag hade första året. Men eftersom orange strider mot allt jag tror på (eller i alla fall mot allt jag tycker om LOL) och skar sig mot alla andra växter på balkongen så valde jag att leta rätt på dom mycket mer sällsynta, vita rosenbönorna. Den första fröpåsen innehöll kanske 20 bönor och köptes på trädgårdsmässan i Stockholm av en hjälpsam ”fröpåselangare” men sen har jag ju tagit tillvara på bönor varje höst och sått igen nästa år.

Rosenbönor

Utöver att vara en fantastisk, snabbväxande ”spaljetäckare” ger också rosenbönorna en RIKLIG skörd av bönor. Jag brukar skörda dom när dom är ca 10-20cm och så kokar jag hela bönskidan och serverar med smör och salt eller lyxar till det med hollandaisesås. Under bönsäsongen byter jag oftast ut ris och potatis mot en portion rosenbönor i stället. Mums!!! Billigt, gott och så tillfredställande för själen att äta nånting man själv odlat. Även som balkongodlare kan man få fram en hel del mat.

Rosenbönor

Rosenbönor

När bönskidorna blivit för långa/tjocka blir dom dock träiga att koka och då passar det bättre att spara dom och låta dom växta sig riktigt stora och fullmatade med bönor som man sen skördar på hösten för att spara till nästa säsong. Vissa av dom blir rejält stora!

Rosenbönor

Rosenbönor

Nedan kan ni se fjolårets bönskörd. Vita blommor ger vita bönor medan dom orangea ger helt otroliga vackra bönor som är marmorerade i cerise/lila och svart.

Rosenbönor

Rosenbönor

Nån som känner igen det här mystiska fatet? LOL Jag burkar låta bönorna ligga inbäddade i blött hushållspapper 1-2 dygn innan jag sår dom för att dom ska börja gro. Det hjälper dom torra, tjockskaliga bönorna komma igång lite snabbare i starten . På bilden hade dom inte hunnit suga åt sig vatten alls, nu har dom blivit rejält skrynkliga men jag tycker dom gror lite långsammare än vanligt i år, eller också är det bara som jag inbillar mig…

Det här inlägget postades i Balkongen, Prat och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

9 kommentarer till Mina vita rosenbönor

 1. jag skriver:

  Den blomstertid nu kommer…..

  Trots det föredrar jag våren innan allt fått full färg och luften fortfarande andas hopp.

 2. Jösses vad det varit grönt och lummigt på din balkong!! Vi lyckas aldrig med växter – vaken ute eller inne – drömmer om en lummigare tillvaro. ;-)

  Japp, Väse mellan Karlstad och Kristinehamn. :-)

  • Annefia skriver:

   Balkongen ligger i sydvästläge och får MYCKET sol, lägger man sen till MASSOR med vatten och en rejäl dos näring så blir det så här (förra sommaren nådde tomatplantorna upp till grannes balkong). Jag kan verkligen rekommendera just rosenbönor om du vill få det grönt och lummigt.

   Trevligt! :o) Synd att jag inte bor kvar i dom trakterna längre. Det hörnet av Värmland är nog vad jag tänker på som ”hemma” även om jag flyttat runt som en galning i landet.

 3. LadyNight skriver:

  Först och främst: Din balkong! Ser helt underbart ut. Vilken liten oas. Du måste verkligen ha gröna fingrar som kan få till det sådär vackert :)

  Och vad spännande det ser ut med rosenbönorna. Och inspirerande, jag blir så sugen på att själv plantera saker. Helst ekologiska små ätbara ting, så slipper man gnälla över besprutade saker i affären :P

  • Annefia skriver:

   Tack! Det är verkligen min oas på sommaren. Fast än så länge är den ju inte LIKA imponerande, vi är ju bara i mitten av maj än, men det kommer.

   Det ger så otroligt mycket tillfredsställelse att kunna äta det man själv odlat och det går helt klart att odla en hel del på en balkong. Jag brukar ha rosenbönorna, tomater, sallad, gräslök (och andra kryddor), sockerärtor, smultron och jordgubbar. Potatis borde funka det med för det kan man odla i hink men rädisor har jag aldrig lyckats med. Om du vill kan du få några bönor att så.

   • LadyNight skriver:

    Åh, jag tar jättegärna emot lite bönor att så! Det går ju inte att tacka nej till ett sådant fint erbjudande :) Fast du får nog ge mig noga instruktioner också, annars vet jag inte hur det ska gå. Att vara nybörjare och VÄGRA misslyckas är inte alltid lätt :P

 4. Pingback: Nu ligger bönorna iblöt! | Fialand – Pyssel, Prat & Nagellack