Handsydd dockklänning

Jag lovade ju ett inlägg där jag visade själva klänningen också. Hittills har jag ju bara visat kläder jag gjort till dom små dockorna och jag tänkte att det kunde vara kul att visa nånting jag sytt till min stora docka Isabelle också.

För mig var det här med att sy dockkläder vad som lockade mig att börja med den här hobbyn och det är fortfarande den en av dom viktigaste delarna av hobbyn för mig (men långt i från den enda). Dom flesta av mina dockors kläder har jag sytt, virkat eller stickat själv men några enstaka plagg har jag också fått eller köpt av andra dockklädesartister.

Bonusbild bara för att Isa är så vacker!

Jag är dessutom så ”fanatisk” (om nu det är rätt ord?) att jag syr alla kläder för hand. Det ger mig mycket bättre kontroll, är absolut nödvändigt när det gäller dom allra minsta plaggen och detaljerna och jag tycker dessutom att handsömnad är mycket mera avkopplande än maskinsömnad. För mig symboliserar handsömnaden hobby, pyssel, hantverk och avkoppling medan maskinsömnad mest känns som jobb och ett nödvändigt ont (jag har trots allt sytt min egna kläder, på maskin då, i 27 år nu).

Jag går dock inte runt och tycker att det är ”finare” och ”bättre” att sy för hand. Var och en väljer den metod som passar en själv bäst. Jag vet t.ex riktigt duktiga dockklädessömmerskor som använder både symaskin och textillim.

Klänningen framifrån

Just den här klänningen sydde jag för några år sedan (Bilderna är tagna med den gamla kameran)

Närbild framifrån

Eventuellt, möjligtvis, kanske kan jag ha en viss… hm.. besatthet… när det gäller att få till dom absolut perfekt stygnen när jag syr för hand, små, raka, jämna osv. Och besattheten gäller inte bara dom sömmar som alla kan se utan jag är lika petig med sömmarna på insidan. Det här är dock inte den sortens pedanteri som jag behöver lära mig att släppa för att må bättre, det är i stället den sortens pedanteri som får mig att glömma tid och rum och känna en inre tillfredsställelse. Enda nackdelen är att det tar TID att sy.

Klänningen bakifrån

Kjolen är 60 cm vid och volangen nedtill är fastsydd med dubbla sömmar, en i överkant och en i nederkant på själva ”bandet”. 120 cm handsömnad bara för att sy fast en volang, mååånga stygn blir det, kanske inte så konstigt att det tar tid. LOL

Närbild bakifrån

När det gäller knäppningar på kläderna så föredrar jag det som är realistiskt (som den här snörningen eller pärlknapparna på dom virkade kläderna) men jag använder mig också av små, genomskinliga tryckknappar på vissa plagg. Kardborrband som en del använder tycker jag blir för klumpigt och det känns lite för enkelt och ”leksaksdockigt” för min personliga smak. Men jag går ju inte heller så långt åt andra hållet så att jag monterar bort dockans huvud varje gång jag ska byta kläder för att slippa använda knäppning i ryggen. Allt är ju dock en fråga om tycker och smak och jag har inget problem att använda kläder med kardborrband sydda av någon annan.

Det här inlägget postades i Dockor & dockkläder, Pyssel, Sytt och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Handsydd dockklänning

 1. LadyNight skriver:

  Första bilden är så vacker, hon har så fin profil! Klänningen har jag ju sett innan (men den tåls att ses igen) på den andra bloggen och den ser verkligen välgjord ut. Gjorde en dockklänning förra månaden med snörning bak och nu när jag tänker på det så kan din snörning nog ha funnits i bakhuvudet och inspirerat (har nämligen också fastsydda ringar som bandet är trätt igenom).

  På tal om den andra bloggen, har den lagts på hyllan helt? Är så nyfiken på rävansiktet som visades sist ^^

  • Annefia skriver:

   Tack! :o) Dte här med ringar gör ju snöringen väldigt smidig. Ett annat alternativ, som jag aldrig testat själv men sett andra använda, är öljetter som är tänkta till scrapbooking.

   Jag har faktiskt funderat på att ta tag i den bloggen igen, bara jag har tid nog. Mikkel, som den lilla räven heter, har det dock inte hänt nått med sen jag fick honom. Jag har inte råd att köpa en kropp till honom i dagsläget och jag vill inte ge honom face up, hår, ögon eller personlighet förrän han får en kropp. Han är ju natural skin och Agnes är white skin så dom kan inte dela kropp heller (plus det här med att dom har olika kön då)

   • LadyNight skriver:

    Ja, har funderat lite på öljetter. Har en hög med små sådana hemma i tre olika färger, men jag har inte klurat ut hur man ska sätta fast dem än. Vet att det behövs ett verktyg till det, men där har det tagit stopp :P

    Förstår att du vill vänta med Mikkels målning tills han har en kropp, det blir ju smidigast så. Och det verkar vara det ständiga temat i bjd-världen. Väntan! LOL. Men det blir väl så, att det kommer på köpet när man har en sådan dyr hobby.

    • Annefia skriver:

     Du kan säkert hitta flera tutorials om du googlar. Jag vet att man gör hål i tyget, lägger dit öljetten och bankar med verktyget men jag har aldrig testat det själv.

     Det har inte så mycket med smidighet att göra. Jag behöver inte kroppen för att måla hans ansikte (man plockar ändå loss ansiktet från kroppen när man ska måla) utan det handlar mer om att jag inte vill ge honom ”liv” och en personlighet om det sen dröjer evigheter innan han får en kropp. Men jo, du har rätt, väntan är en stooor del av den här hobbyn. LOL Du kan ofta se i folks siggys och liknande vilka dockor dom väntar på eller sparar till.