Tunnaste tunna

Inspirerad av Lovisas kommentar på förra inlägget kom jag på att det kanske är flera av er som sitter och funderar på hur tunna mina ”dockklänningsgarner” är och vilka virknålar jag använder. Jag vet ju att kamerans inzoomningsfunktion gör att allt ser mycket större ut än vad det är så det är ju svårt att bilda sig en bra uppfattning utifrån bilderna, i synnerhet som ni inte heller är bekanta med dockorna storlek (smålek?). Jag hoppas dock att den här bilden ska vara till lite mer hjälp.

Suppertunna garner och virknålar

Det där tjocka ”repet” längst tillvänster är vanligt Tildagarn från Svarta Fåret som jag misstänker att dom flesta av er är bekanta med och den guldfärgade virknålen längst till höger är en vanlig, klassisk 3:a.

Utav alla som tunna garnerna är det bara det gråblågröna i mitten som är nyinköpt (och jag vet tyvärr inte vad det heter), alla dom andra garnerna är arvegods, flera av dom förmodligen efter min mormor. (Jag har många fler färger än på bilden) Det rosaflammiga och det gulflammiga garnet är tunnare än dom andra. Jag skulle önska att jag hade fler garner av den tjockleken men tyvärr verkar det svårt att få tag på riktigt tunna garner nu för tiden.

Virknålarna är också arvegods. Jag själv har förmodligen haft dom sen jag som tonåring hade dille på att virka tunna, tunna spetsar (Oh nejdå, jag var inte alls en udda och nördig tonåring! Hur kan ni tro det???? LOL Det var ju inte direkt ”inne” att handarbeta på den tiden) men jag misstänker att dom kommer från mormor eller mamma och alltså var gamla redan när jag fick dom. Dom är av märket Boye och går enligt en skala där högsta siffran innebör den smalaste virknålen. Den tunnaste virknålen längts till vänster är en 8:a, den i mitten en 7:a och den längst till höger (som jag använder till Alba-Stinas lite större klänningar) är en 5:a.

Enligt uppgifter jag hittade när jag googlade är Boyes 8-9 = 1,25 mm, 6-7 = 1,50 mm och 4-5 = 1,75 m och det kanske kan stämma… Jag tror också trästockarna, nej, jag menar tandpetaren och tändstickan, kan hjälpa er att få en uppfattning om hur smal dom faktiskt är.

Jag har förövrigt supertunna strumpstickor med som jag använde när jag stickade raggsockor till Isa (mycket tunnar än tandpetare vilket annars är vad folk tror att jag använt till sockorna) men dom har jag visst ”lagt på nått bra ställe” så dom får ni se vid ett senare tillfälle.

Det här inlägget postades i Dockor & dockkläder, Pyssel, Virkat och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

10 kommentarer till Tunnaste tunna

 1. Lene skriver:

  Sådan noget som det røde og det gule garn tror jeg man kan købe online. Jeg tror jeg så sådan noget for nylig.

 2. LadyNight skriver:

  DMC! <3
  Har också de två färgerna hemma (plus bl.a blå och grön som också skiftar) varav jag använt rosa till den där klänningen med snörning som jag nämnde innan. Hoppas de aldrig tar slut, för du har rätt i att de verkligen är svåra att hitta. Vet du förresten om "Perle 8" är själva storleken? Jag trodde nämligen att alla DMC garner var samma storlek innan, men köpte 4 vita nyligen och de visade sig vara ÄNNU tunnare. Visserligen var det ett fransk märke, men trodde inte det skulle göra någon skillnad. Man lär så länge man lever LOL

  • Annefia skriver:

   Jag har både flammig lila (använt till dom mörka detaljerna på Pyttes klänning) och flammigt grönt (som jag använt till Alba-Stinas gröna klänning) men det är JÄTTESTORA omärkta nystan och något tjockare än det gula och det rosa (det gröna är nr 2 från vänster, dvs bredvid Tilda).

   DMC är ju ett företag som tillverkar garner (mest broderigarner så vitt jag vet) så dom har ju en massa olika garner och tjocklekar. Etiketten på mitt rosa säger att det är ett Cotton Perle garn (jag misstänkte att perle står för att det är lite blankt) och det ÄR även märkt med en 8 vilket jag som du misstänker har med storlek att göra. (Se DMCs hemsida) Nu när du säger det så har jag nog också ett ÄNNU tunnare vitt garn nånstans i mina gömmor , kvar från den tiden jag virkade spetsar.

 3. Petra skriver:

  Men jösses, så pluttigt! Jag är imponerad!! :-)

 4. Hedvig skriver:

  Ha ha, ”smålek”, bra ord! Och herre jistanes vad puttinuttigt, skulle jag nog aldrig fixa… :)

  • Annefia skriver:

   Storlek kändes inte riktigt rätt i det sammanhanget. LOL

   Jag tycker faktiskt inte det är så mycket svårare än att virka med normaltjockgarner. Fats amigurumis till dockorna (som jag tänker testa så småningom) blir nog svårare. Det gäller nog att göra figurer som inte har för små och smala detaljer.

 5. Lovisa skriver:

  Oj oj oj. Det var inte lite det, mycket imponerande! :)